Περιστύλιο
Π

Περιστύλιο

Η αφύπνιση του Ελληνισμού (1770 – 1820)

Το Περιστύλιο, στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, έξω από την Αίθουσα Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, αποτελεί τον πρώτο εκθεσιακό χώρο, που λειτουργεί ως νοηματική εισαγωγή. Εκεί παρουσιάζεται η «Αφύπνιση του Ελληνισμού» (1770-1820), η κατάσταση δηλαδή του ελλαδικού χώρου και κόσμου προεπαναστατικά, με έμφαση σε δύο ιδιαίτερες πτυχές της εξελικτικής πορείας προς την Επανάσταση του 1821:

  • Η πρώτη εξετάζει την έξωθεν μαρτυρία για την Ελλάδα, καθώς οι αρχαιόφιλοι ξένοι περιηγητές του ελληνικού χώρου, μέσω των καταγραφών τους σε εικαστικά έργα τέχνης και εικονογραφημένες εκδόσεις, είναι αυτοί που γνωστοποιούν στη δυτική Ευρώπη το αίτημα των Νεοελλήνων για ελευθερία, συνιστώντας έτσι πρώιμη φιλελληνική τάση.
  • Η δεύτερη επικεντρώνεται στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τη συμβολή των εκπροσωπών του στην πατριωτική συνειδητοποίηση. Παρουσιάζονται, μέσω των εκδόσεών τους, Έλληνες λόγιοι, κοινωνοί του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που με τη διδασκαλία τους διαδίδουν στον υπόδουλο ελληνισμό μηνύματα εθνεγερτικά, προετοιμάζοντας τον ξεσηκωμό.
Φίλτρα Εκθεμάτων
Reset