Ά. Γαζής, Βιβλιοθήκη Ελληνική

Ά. Γαζής, Βιβλιοθήκη Ελληνική
Ά. Γαζής, Βιβλιοθήκη ΕλληνικήΆ. Γαζής, Βιβλιοθήκη ΕλληνικήΆ. Γαζής, Βιβλιοθήκη Ελληνική

Πληροφορίες Εκθέματος

Συγγραφέας: Άνθιμος Γαζής
Τίτλος: Βιβλιοθήκης ελληνικής βιβλία δύο
Τόμος: Β΄
Σελίδα/-ες: τίτλου & 108-109
Τόπος & Χρόνος: Βενετία 1807
Εκδοτικός Οίκος: Εκ της Τυπογραφίας Πάνου Θεοδοσίου του εξ Ιωαννίνων
Προέλευση: Βιβλιοθήκη της Βουλής
Περιγραφή:

Ο Άνθιμος Γαζής (1764-1828), από τις Μηλιές Πηλίου, αν και περισσότερο γνωστός ως εκδότης του περιοδικού Ερμής ο Λόγιος, διαθέτει πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο.

Μέλος του κλήρου, στα 16 του χρόνια χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος. Όταν έλαβε το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη, μετονομάστηκε σε «Άνθιμος». Παράλληλα με την ιερατική, διδακτική και εκδοτική του δραστηριότητα, υπήρξε αρχηγικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Μάλιστα, την 1η Μαΐου 1821 κήρυξε την Επανάσταση στις Μηλιές και τις γύρω περιοχές του Πηλίου και έλαβε μέρος ενεργά στις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Στο δίτομο έργο του Βιβλιοθήκης Ελληνικής βιβλία δύο, υπό μορφή συμπιλήματος, καταγράφει συνοπτικές βιογραφίες και εργογραφίες σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων. Μαζί με το Λεξικόν Ελληνικόν προς χρήσιν των περί τους παλαιούς συγγραφείς ενασχολουμένων, το εν λόγω σύγγραμμα αποτυπώνει τη συμβολή του συγγραφέα στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας. Στη σελ. 109 παρατίθεται ο βίος του «Βασιλείου του μεγάλου διδασκάλου της αληθείας».